Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is één van de hypotheekvormen waarmee voldaan wordt aan de aflossingseis van het nieuwe regime. De betaalde rente kan dus afgetrokken worden in box 1 van de inkomstenbelasting.

De kenmerken

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum.
  • Tijdens de looptijd los je periodiek af.
  • Je hebt zekerheid over de schuldvermindering.
  • De bruto en netto maandlasten lopen gedurende de looptijd langzaam terug (bij gelijkblijvende rente).
  • De eerste jaren hogere maandlasten dan bij een annuïteitenhypotheek, de laatse jaren juist lagere kosten.

Lineair aflossen

Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt elke maand een gelijk deel van de schuld afgelost. Bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar (oftewel 360 maanden) is dit dus elke maand 1/360-ste deel van de oorspronkelijke schuld. Daarnaast wordt maandelijks rente betaald over de resterende schuld. Omdat iedere maand een stukje schuld wordt afgelost wordt de schuld elke maand iets lager en wordt dus ook de verschuldigde rente steeds minder. De bruto kosten worden dus iedere maand iets lager. Ook de netto kosten worden iedere maand iets lager. Door deze wijze van aflossen neemt ook het fiscale voordeel van hypotheekrenteaftrek langzaam af. De eerste jaren is er veel aftrek, de laatste jaren is er nog maar weinig aftrek mogelijk.

Overlijdensrisico en arbeidsongeschiktheid

Aan de lineaire hypotheek is niet standaard een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Sommige geldverstrekkers stellen het afsluiten van zo'n verzekering als voorwaarde. Ook als de geldverstrekker dit niet verplicht kan het verstandig zijn toch (een deel van) het hypotheekbedrag te verzekeren bij overlijden. Ook kan het verstandig zijn een verzekering afsluiten om (een deel van) de maandlasten vergoed te krijgen bij arbeidsongeschiktheid en/of werkeloosheid.

Lineair of annuïteit?

De lineaire hypotheek komt minder vaak voor dan de annuïteitenhypotheek, maar kan in sommige situaties toch de betere keuze zijn. Bijvoorbeeld als u verwacht dat uw inkomen in de loop der tijd gaat afnemen omdat u of uw partner gaat stoppen met werken of omdat het pensioen in zicht komt. Uw adviseur kan voor u uitrekenen wat de effecten in verschillende situaties zijn en wat voor u de beste optie is.

Contact

Wilt u meer weten over de annuïteitenhypotheek of één van de andere hypotheekvormen, neem dan vrijblijvend contact op via onderstaande button.

Contact