Krediethypotheek

De krediethypotheek wordt vaak afgesloten om de kredietruimte (tijdelijk) te verruimen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing, voor een consumptieve uitgave of gewoon als zekerheid achter de hand. Soms gebruiken oudere mensen deze hypotheekvorm om te kunnen beschikken over het vermogen dat in hun huis vastzit.

De kenmerken

  • U heeft een doorlopend krediet met hypothecaire zekerheid waardoor de rente lager kan zijn dan een "normaal" consumptief krediet.
  • U kunt flexibel opnemen en aflossen.
  • Het is een alternatief voor consumptief lenen.
  • De hypotheekrente is alleen (voor oude gevallen) aftrekbaar als het geld is gebruikt voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van de woning.

Nieuwe hypotheken geen renteaftrek

Op een krediethypotheek wordt tijdens de looptijd niet verplicht afgelost. Met een krediehypotheek voldoet u dus niet zonder meer aan de aflossingseis van het nieuwe regime per 1 januari 2013. Dit betekent dat bij een nieuwe kresiethypotheek niet altijd hypotheekrenteaftrek mogelijk is. Als niet aan de aflossingseis is voldaan valt de hypotheek in box 3 van de inkomstenbelasting en telt de schuld mee bij het bepalen van de grondslag voor de vermogensrendementsheffing. Als een bankspaar hypotheek voor 1 januari 2013 is afgesloten kan hypotheekrenteaftrek mogelijk zijn als aan de bestedingseis is voldaan (zie onder).. Oversluiten van deze 'oude gevallen' is wel mogelijk met behoud van de renteaftrek.

Flexibiliteit

Bij deze hypotheekvorm heeft u veel vrijheid. Er is geen dwingend aflossingsschema. U kunt vrij opnemen en aflossen. Als de waarde van het huis hoog genoeg is, kun u zelfs tot op zekere hoogte de verschuldigde rente laten bijschrijven. Let dan wel op de fiscale gevolgen. Bij sommige hypotheekverstrekkers kunt u een krediethypotheek afsluiten die hoger is dan de verkoopwaarde van de woning. In dat geval moet u meestal wel een kapitaalverzekering afsluiten. Daarmee is tegelijk het overlijdensrisico gedekt en spaart u voor de aflossing van (een deel van) de lening.

Hypotheekrenteaftrek ook voor oude gevallen beperkt

Sinds 2001 kunt u de rente over consumptieve leningen al niet meer zonder meer fiscaal aftrekken. Als de kredietruimte van de krediethypotheek voor consumptieve doeleinden is gebruikt, kan er geen gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek. Dat kan wel als de kredietruimte is gebruikt voor de aankoop van een huis of voor verbetering of onderhoud van de woning.

Contact

Heeft u behoefte aan (tijdelijk) extra kredietruimte? Neem dan contact op via onderstaande button. Onze hypotheekadviseur kan dan samen met u bepalen wat voor u de meest geschikte (hypotheek)vorm is.

Contact